De hoop van De Kaap

radiodocumentaire / 45 min / 2019
Home

Nederland is een van de meest gesegregeerde landen van Europa op onderwijsgebied. Bij basisschool De Kaap in Amsterdam Oost ondervinden ze daar de gevolgen van. De Kaap lijkt een school als alle andere scholen, met vrolijke kinderen en enthousiaste leerkrachten. Maar een ding valt gelijk op: je ziet nauwelijks autochtone leerlingen.

Ik kwam de afgelopen jaar geregeld op De Kaap, om mee te lopen in de klassen en te praten met kinderen, ouders, leraren en de directie. Ik leerde een school kennen met grote ambities en even grote problemen. Waar het personeel hard werkt om alle kinderen gelijke kansen te geven en het gevoel dat ze de moeite waard zijn, terwijl sommige leerlingen geen woord Nederlands spreken en hun ouders amper het schoolgeld kunnen betalen.

De Kaap heeft veel te bieden: een nieuw gebouw, kleine klassen, een taalcursus voor ouders en een kinderdagverblijf op de begane grond om nieuwe aanwas te creëren voor de school. Maar zullen de autochtone ouders van de crèche voor een zwarte school kiezen? Lukt het de Kaap om hun grootste droom waar te maken en een gemengde school te worden? ‘De Hoop van de Kaap’ geeft een inkijkje in een wereld die we zelden te zien krijgen en laat zien hoe complex het integratieprobleem is.

De hoop van De Kaap is op 1 sept 2019 uitgezonden door de NTR in Radio Doc op NPO Radio 1

NPO Radio 1 nieuws

Kan het lukken om de kloof tussen bevolkingsgroepen te overbruggen?

Nederland is een van… » read more

De hoop van De Kaap

De hoop van De Kaap

Luister naar de documentaire