de schoonmakers­monologen

radiodocumentaire / 30 & 20 min / 2015
Home

Voor een paar tientjes maakt bij veel Nederlanders iemand wekelijks het huis schoon. Vaak kennen we die persoon nauwelijks. In het tweeluik ‘De schoonmakersmonologen’ worden twee van zulke, schier onzichtbare personen voorgesteld en vertellen ze hun ongelooflijke levensverhalen.

Jack en Maria wonen zonder officiële verblijfspapieren in Nederland en staan model voor de circa 500.000 buitenlandse mannen en vrouwen die in Nederlandse huizen schoonmaken en in de landbouw werken. Mensen die hun best doen zich aan de regels te houden en zo onopvallend mogelijk hun werk doen.

De verhalen van Jack en Maria zijn echt, maar Jack en Maria en zijn niet hun echte namen. Ze worden vertolkt door acteurs, die in de vorm van persoonlijke monologen de levensgeschiedenissen van de twee laten horen.

Een serie gemaakt i.s.m Marije Schuurman Hess.

www.woord.nl

acteur Bert Geurkink
actrice Marije Schuurman Hess
interviews, scenario’s en regie Jennifer Pettersson en Marije Schuurman Hess
dramaturgisch advies Peer Wittenbols
eindmix Arno Peeters
met dank aan ‘Jack’ en ‘Maria’

De schoonmakersmonologen kwam tot stand met steun van het Mediafonds en werd speciaal gemaakt voor Woord, VPRO.

recensie

jack en maria

Je kunt het wel een stroke of luck noemen dat Jennifer en Marije letterlijk dicht bij huis… » read more

English transcript

The Cleaners Monologue: Jack

Listen to the original audio while following the translated… » read more

Deel 1: Jack

Jack werkt zeven dagen per week en voert zijn werk tot in perfectie uit. Zijn werk en zijn leven is geheel gericht op om zijn kinderen te laten studeren. Een paar maanden geleden is zijn oudste dochter naar Nederland gekomen om economie te studeren aan de universiteit. Jack is enorm trots op haar, ook al maakt hij zich zorgen dat ze niet hard genoeg studeert. Hij is bang dat zijn dochters lui zijn geworden, dat hij ze teveel heeft verwend, om te compenseren voor zijn afwezigheid.

Deel 2: Maria

Iedere ochtend gaat Maria naar haar schoonmaak- of oppashuizen, maar haar man blijft vaak thuis. Hij is niet zo voortvarend in het zoeken van werk. Dat stoort Maria. De laatste tijd gaat John vaker uit en komt hij laat en dronken thuis. Maria ziet haar zuurverdiende spaargeld in een bodemloze put verdwijnen…

UITZENDING
25 september 2015