Plots

radio programma / 45 min / 2010 - 2014
Home

Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Plots is winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon en genomineerd voor De Tegel, de Prix Europa en de Prix Italia. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaire- programma This American Life en wordt vervaardigd door de makers van de bekroonde VPRO-serie 1 Minuut. Plots komt tot stand met steun van het Mediafonds.

www.vpro.nl/plots

English transcript

The wondrous adventures of the family Omerovic

Listen to the original audio while… » lees verder

Juryrapport

Zilveren Reissmicrofoon

Plots is een programma met onwaarschijnlijke, maar ware verhalen rond één… » lees verder

Artikel Villamedia

Borsten trekken de luisteraar de uitzending in

Het nieuwe radioprogramma Plots (VPRO)… » lees verder

English transcript

Homecoming - Vera and Annelies

Listen to the original audio while following the… » lees verder

#28. Kuifje in Afrika

#28. Kuifje in Afrika

Prettig politiek incorrecte verhalen van Nederlanders op onmogelijke missies in Afrika.

Tijdens filmopnames in Zuid-Soedan werd ik samen met mijn cameraman en geluidsman opgepakt door een boomlange man, die zich Mr. Longbody noemt en zegt dat hij van de veiligheidsdienst is. Hij is duidelijk blij met zijn vangst, die hij trots aan zijn vrienden toont. Langzaam wordt duidelijk dat het niet makkelijk zal zijn voor de filmploeg om van hem af te komen.

Ondanks alle ellende is de film over de ware motieven van hulpverleners er toch gekomen. Hij heet Ontheemd en is hier op de site te zien.

Mr. Longbody

Complete uitzending

UITZENDING

30 juni 2013

#25. De Baas

#25. De Baas

Verhalen over macht en onmacht, in het werk en in relaties. Hoe kwetsbaar ben je als baas? En wie heeft het voor het zeggen in een gecompliceerde driehoeksverhouding?

Begin jaren negentig is Peter directeur van de Schouwburg in Amstelveen. Bij het personeel staat hij bekend om zijn hartelijke uitstraling, maar sommigen haten hem ook omdat hij harde bezuinigingen doorvoert. Op een dag komt een maatschappelijk werkster zijn kantoor binnen met in haar hand een envelop. De inhoud van de envelop zal zijn toekomst voorgoed veranderen.

De klachten

Complete uitzending

UITZENDING

31 maart 2013

#23. De Kracht van het Beeld

#23. De Kracht van het Beeld

Beelden die je blijven achtervolgen, mensen in worsteling met hun zelfbeeld en de verwoestende effecten van een beeldverwisseling.

Wat zien mensen precies als ze naar zichzelf kijken? Ik sprak vier mensen in worsteling met hun eigen beeltenis en maakte een collage over de onzichtbare beelden die achter het spiegelbeeld schuil gaan.

​Achter de spiegel

​Complete uitzending

UITZENDING

27 januari 2013

#19. De Wonderlijke Avonturen van de Familie Omerovic

#19. De Wonderlijke Avonturen van de Familie Omerovic

Een verhaal over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchteling te zijn.

Als Adi en Narcisa Omerovic tijdens de Balkanoorlog uit Sarajevo naar Nederland komen, hebben ze alles achter moeten laten. Toch weigeren ze hulp en willen ze ook geen vluchtelingenstatus. Dit is zo’n opmerkelijk besluit dat de vreemdelingendienst het in eerste instantie niet accepteert. Maar de familie Omerovic houdt voet bij stuk. Om hun zelfstandigheid, vrijheid en waardigheid te behouden, willen ze geen steun van de overheid.

Na een lange strijd met de vreemdelingendienst, krijgt het gezin uiteindelijk toestemming om in Nederland te blijven buiten het asielzoekerscentrum. Maar het valt niet mee om hier op eigen kracht te overleven. Om rond te komen verkoopt Adi, die eigenlijk architect is, ijs aan junks bij perron nul. Zijn vrouw, die in Sarajevo een chique kledingzaak had, werkt aan de lopende band in de vleesfabriek. Als ze niks anders meer kunnen verzinnen, gaan ze donuts verkopen op het schoolplein.

Na jaren ploeteren weten ze hun leven eindelijk weer op orde te krijgen. Ze zijn zelfs zeer succesvol. Maar op een dag laten ze alles achter wat ze hebben opgebouwd, om weer helemaal opnieuw te beginnen.

Deze aflevering van Plots is geheel gewijd aan dit Bosnische gezin, dat in twintig jaar zoveel meemaakt dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past.

Een verhaal in negen hoofdstukken, gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein.

De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic werd genomineerd voor De Tegel 2012, prijs voor beste journalistieke productie en voor Prix Italia 2013.

UITZENDING

27 mei 2012

#17.Praktische Oplossingen

#17.Praktische Oplossingen

Mensen die pijnlijke problemen te lijf gaan met onorthodoxe oplossingen.

Sarah is veertien als ze hoort dat ze nog een broer en een zus heeft. Ze zoekt hun telefoonnummers op, maar durft ze niet te bellen. Pas als het haar verboden wordt om contact op te nemen met haar nieuwe familie, komt ze in actie. Ze verzint een ingenieus plan om haar broer en zus op te zoeken, zonder haar eigen identiteit prijs te geven.

Bastaardkind

Complete uitzending

UITZENDING
1 april 2012

#15. Onmogelijke Liefde

#15. Onmogelijke Liefde

Absurde, ontroerende en ontregelende variaties op een klassiek thema: de onvermijdelijke, maar tot mislukken gedoemde liefde.

Tim gaat naar een boeddistisch klooster voor een meditatieretraite. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Samen met een groep andere vakantiemonniken leeft Tim twee weken volgens een streng stramien en mediteert tien uur per dag. Het is niet de bedoeling dat de deelnemers onderling contact leggen en op enigerlei wijze met elkaar communiceren. Vandaar ook dat de kloostergasten op sekse zijn verdeeld over een mannen- en vrouwenafdeling, om erotische fantasieën geen kans te geven, die vaak opspelen tijdens dit soort retraites. Maar de monniken hebben geen rekening gehouden met homoseksualiteit. Een verhaal ism Richtje Reinsma.

Kloosterliefde

Complete uitzending

UITZENDING

29 januari 2012

#14. Thuiskomen

#14. Thuiskomen

Verhalen over het ongrijpbare verlangen naar een plek die voelt als thuis en alles wat dat gevoel in de weg kan staan.

Vera en Annelies leren elkaar kennen tijdens het haken van mutsen en dekens. Vera is in de dertig en komt uit een hoogopgeleid gezin. Annelies is een Rotterdamse van bijna zestig die het grootste deel van haar leven in de horeca heeft gewerkt. Ondanks alle verschillen ontstaat er een hechte vriendschap. Dat heeft alles te maken met de penibele situatie waar ze in zitten: opgesloten in een gevangenis in Peru, verder van huis dan ooit.

De uitzending Thuiskomen, waarvoor ik het verhaal Vera en Annelies maakte, werd genomineerd voor de Prix Europa 2012, in de categorieën Best Documentary en Most Innovative Production.

Vera en Annelies

Complete uitzending

UITZENDING

25 december 2011

#2. Mijn Ware Ik

#2. Mijn Ware Ik

Wat gebeurt er als mensen echt laten zien wie ze zijn? Over kale mannen die lijden aan een fantoomkapsel en een medicijn waardoor je verandert in een betere versie van jezelf.

Judika is smoorverliefd als ze besluit haar ware ik te tonen aan haar nieuwe vriend. Ze wil hem verrassen met een serie kostuums die moeten tonen wie ze werkelijk is. Het enige waar ze geen rekening mee houdt is hoe haar vriend op de onthulling zal reageren. Een verhaal ism Richtje Reinsma.

Please recognize me

Complete uitzending

UITZENDING

31 oktober 2010

#1. De Nieuwe Huisgenoot

#1. De Nieuwe Huisgenoot

Ongenode gasten en bezoekjes die ontsporen. Met schoonmakers, asielzoekers, delinquenten, katten en kunstenaars.

Daniel wordt als kunstenaar binnengehaald in de broedplaats waar ik een studio huur, maar blijkt een koekoeksjong in het artistieke nest. Hij woont en werkt in de bezemkast en neemt gaandeweg steeds meer ruimte in…

De bezemkast

Complete uitzending

UITZENDING

26 september 2010