Toendra

radio programma / 14 min / 2015
Home

Even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Gemaakt voor NPO Radio Doc met steun van het Mediafonds

Vind hier alle afleveringen van Toendra
www.npodoc.nl

English transcript

War in the living room

Listen to the audio of Oorlog in de huiskamer and read the… » lees verder

artikel vpro gids

Ongewone verhalen

Toen eind 2013 het radioprogramma Plots stopte, reageerden luisteraars… » lees verder

De Correspondent

Deze podcast fluistert je grote verhalen over kleine mensen in het oor

Het zijn gouden jaren… » lees verder

Leven met Bel

Leven met Bel

Het ergste wat een ouder kan overkomen is als je kind overlijdt. Uitgaande van die volkswijsheid zou het een fantastisch geschenk moeten zijn als je kind blijft leven. Toch is de werkelijkheid soms anders. Bij haar geboorte heeft Bel zoveel aangeboren afwijkingen dat ze een levensverwachting krijgt van zes maanden. Maar na ruim twee jaar is het meisje nog steeds springlevend, terwijl ze nog altijd doodziek is. De duidelijkheid van de aangekondigde dood heeft plaats gemaakt voor een veel grotere onzekerheid. Want hoe lang kan dit nog duren? En is het leven van Bel wel de moeite waard met zoveel pijn en ellende?

Jennifer Pettersson en Jair Stein maakten een verhaal over het leven met Bel, via de muziek die moeder Neeltje draait om overeind te blijven: van de verstilde tonen van Arvo Pärt tot de scheurende rock van Jack White.

UITZENDING
22 maart 2015

Een warme plek

Een warme plek

Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Aan niets is te zien dat hij een leven lang vecht tegen depressies, dat zijn relaties op de klippen lopen en dat hij zijn jeugd met een onhandelbare broer nooit helemaal te boven is gekomen.

Ik bezoek de yogi tijdens de les, ben erbij als hij zich klaarmaakt om Nederland te verlaten en keer met hem terug naar de tijd dat er geen ontsnappen was aan de kou.

UITZENDING
10 mei 2015

Oorlog in de huiskamer

Oorlog in de huiskamer

Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank. En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het ‘ja’-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam.

UITZENDING
6 september 2015

Alice en de waarheid

Alice en de waarheid

‘Hij slaapt’. Dat is wat de driejarige Alice van haar moeder te horen krijgt als ze haar vader ziet liggen in een kist, omringd door huilende mensen. Als Alice vraagt naar de oorzaak van haar vaders dood, krijgt ze in de loop der jaren steeds wisselende verhalen te horen. Uiteindelijk gaat ze zelf op zoek naar wat er werkelijk is gebeurd.

UITZENDING
15 november 2015

de film van Alice reconstructing reality