Home

International podcast

After 34 years, the Swedish authorities have closed the murder case of Swedish prime minister Olof Palme.

Palme’s assassination sparked one of the largest murder investigations in history, and an astounding amount of conspiracy theories. At a press conference on June 10th, the Swedish police presented what they think happened on the night of 28th of February 1986, when Palme was shot. But not many people in Sweden seem to believe the official story and continue to look for their own truth.

For our first international podcast, my husband Jair Stein and me, are diving deep into this murder case. The series is called The Conspiracy, and is made in collaboration with Munck Studios and CBC productions, Canada’s public broadcaster. It is an incredible story, about a police investigation that lasted for decades, about clues found in the hidden archives of famous detective writer Stieg Larsson, and about the quest for truth in a world dominated by theories and fantasy. The series will be released June 2021 by CBC.

28 June 2020

Podcast seminar

Morgen vrijdag 14 februari geven Jair en ik een Keynote en een Masterclass tijdens de Podcastseminar bij Beeld & Geluid. We gaan vertellen over hoe het is als je leven in een podcast verandert en delen de belangrijkste lessen die we hebben geleerd tijdens het maken van Opgejaagd. In de Masterclass gaan we 12 magische kippenvel momenten uit radio en podcasts helemaal uitpluizen. Eerst was het uitverkocht maar wegens de grote animo hebben ze een grotere zaal geregeld en zijn er weer tickets. We hopen jullie morgen te zien!

Voor meer informatie en kaartjes kopen ga naar: https://beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/podcastseminar-2020

13 February 2020

‘Ik was zwanger en zó mager, je zag het in mijn gezicht’

De afgelopen tijd heb ik gewerkt aan een podcast over vrouwen in kwetsbare situaties die een kind krijgen. Vaak waren de verhalen die ik opnam zo heftig dat ik dagen erna van slag was. Luister hier de aangrijpende verhalen van drie dappere vrouwen.

Luister de verhalen hier

08 February 2020

Radiodocumentaire over segregatie in het onderwijs

Mijn nieuwste documentaire ‘De hoop van De Kaap’ speelt zich af op een school bij mij om de hoek, waar in theorie mijn eigen kinderen op hadden kunnen zitten. Maar witte kinderen zijn er nauwelijks te vinden, tot frustratie van de schooldirecteur. Waarom is het toch zo ongelofelijk moeilijk om hier verandering in te brengen? En waarom zou het perse moeten? Ruim een jaar was ik kind aan huis op deze school. Ik sprak met leerkrachten, ouders en kinderen. Door hun persoonlijke verhalen wordt opeens duidelijk hoe complex het integratieprobleem in elkaar steekt.

Luister komende zondagavond 1 september om 21 uur in Radio Doc op Radio 1.

28 August 2019

True Stories

Op 16 en 17 mei gaat de jaarlijkse Conferentie van Verhalende Journalistiek van stapel; twee super inspirerende dagen waar ik dit jaar zelf mag spreken. Over de valkuilen die ik tegenkwam bij het maken van mijn podcast Opgejaagd, en de strategieën die ik gebruikte om ze te vermijden. Het thema dit jaar is ‘Beyond the bubble’, over verhalen die mensen bij elkaar brengen (of uit elkaar drijven) in een gepolariseerde wereld.

koop je tickets

10 May 2019

Audiotour Centraal Museum Utrecht

Voor de tentoonstelling van Jessica Stockholder in het Centraal Museum in Utrecht, die morgen 18 april opent, heb ik een hele bijzondere audiotour gemaakt. Bijzonder omdat een audiotour meestal wordt gemaakt met ingesproken teksten terwijl dit verhalen zijn die gebaseerd zijn op interviews. Bij elke audio stop kijk je door de ogen van iemand die iets te maken heeft gehad met het tot stand komen van de tentoonstelling zoals de kunstenaar, de directeur of de man van de technische dienst. De mensen vertellen zelf over wat ze van de kunstwerken vinden of wat de gedachte erachter is. En zo geeft deze tour je een handvat om de wondere wereld van Jessica Stockholder te begrijpen en te ervaren.

17 April 2019

Opgejaagd wint de Prix Europa!

Afgelopen vrijdag heeft Opgejaagd de Prix Europa voor “Best European Digital Audio” gewonnen in Berlijn. Van de 21 Nederlandse producties die voor de Europese mediaprijzen waren genomineerd, is Opgejaagd de enige die de nominatie wist te verzilveren.

De jury van de Prix Europa over de serie:

“This years winner turned a family dilemma into an investigation of a whole countries school and daycare system (...) The jury was impressed by the intimate, funny and raw recordings of family life, the quality of storytelling and audio production, the striking visual illustrations used on digital platforms and social media, and particularly the impact the series made on debates about education in the Netherlands.”

De Prix Europa is een festival waar de belangrijkste Europese mediaprijzen worden uitgereikt voor de beste tv- radio en online producties van het jaar.

22 October 2018

Prix Europa nominatie

De nominaties van de Prix zijn bekend en Opgejaagd is genomineerd! Zeer eervol. In oktober ga ik naar Berlijn om het project te presenteren en wie weet, de prijs binnen te slepen..?

06 September 2018

Nagesprek

Als je wil weten hoe het ons is vergaan na aflevering 9 kun je dit gesprek Met Groenteman in de kast van de Volkskrant beluisteren. In Juli waren Jair en ik te gast bij Gijs Groenteman en het is een soort aflevering 10 geworden.

01 September 2018

Aflevering 9, de slotaflevering van Opgejaagd online

Hoop en teleurstelling en dan weer hoop in de slotaflevering (#9) van Opgejaagd waar ik samen met mijn man de ontsnappingsmogelijkheden uit het Nederlandse onderwijssysteem onderzoek, zonder het land te verlaten. En een vraag die moeilijker lijkt dan gedacht: hoe maak je een keuze? De aflevering staat al online.

13 July 2018

Aflevering 8 is in de podcast!

De voorlaatste aflevering van Opgejaagd zit nu in de podcast. Een aflevering vol paniekaanvallen, slaande ruzie en de slappe lach. Volgende week (op vrijdag 13 juli) komt de ontknoping.

06 July 2018

Opgejaagd in Nieuwsuur!

Vanavond va 22 u in Nieuwsuur: een 7 min durende reportage over Opgejaagd en de actiegroep Ouders voor Goed Onderwijs die mede daaruit is voortgevloeid.

Ga kijken!

01 July 2018

Teken het manifest en sluit je aan!

Sinds de lancering van de podcast ben ik werkelijk overspoeld met reacties van luisteraars. Het is overrompelend en fantastisch om te merken dat waar ik mee bezig ben zoveel mensen aan het hart gaat. Om samen iets aan het systeem te kunnen veranderen heb ik samen met andere ouders de actiegroep Ouders voor Goed Onderwijs opgericht.

We hopen dat veel meer mensen zich aansluiten bij deze groep en dat zoveel mogelijk mensen ons manifest tekenen.

Teken het manifest!

Sluit je aan

Uiteindelijk hopen we de politiek wakker te schudden, als duidelijk wordt dat niet alleen de leraren, maar ook de ouders het niet meer pikken. Het wordt tijd dat men inziet dat het niet normaal is dat onze kinderen in overvolle klassen zitten, waar ze amper persoonlijke aandacht krijgen en blootstaan aan grote werk- en prestatiedruk. Als u daar ook verandering in wil zien: steun dan onze actie, teken het manifest en deel vooral de link.

Heel veel dank vast!

29 June 2018

Het Walhalla?

Eindelijk ga ik naar Zweden om te kijken of scholen en crèches daar echt zo veel beter zijn dan in Nederland. Over het Nederlandse systeem ben ik niet mals geweest. In deze aflevering krijgt Zweden ervan langs. Aan het einde van de aflevering weet ik eindelijk wat ik wil.

Aflevering 7: ‘Het Walhalla’ is nu te beluisteren in de podcast of op www.vpro.nl/opgejaagd

01 June 2018

Aflevering 6: Cijferdrift nu in de podcast!

De onderwijsinspectie beweert dat er maar één toets verplicht is op de

basisschool: de eindtoets in groep 8. Hoe kan het dan dat scholen toch
zoveel toetsen? En wat doen al die toetsen eigenlijk met de leerkracht,
de lesstof en de leerling? Dat hoor je in ‘Cijferdrift’, aflevering 6
van Opgejaagd die me van Boekel in Noord-Brabant naar de Schilderswijk
in den Haag brengt. Met een leraar die met tegenzin toetst en een 7
jarige met een bijna burn-out.

04 May 2018

Nederlandse opvoedpraktijk vanuit een Zweedse blik

Mooie recensie van Opgejaagd in de Volkskrant door Loes Reijmer: “Verrek, denk je bij de tweede aflevering, ik weet inderdaad nauwelijks wat mijn peuter doet in de uren dat ik deadlines probeer te halen in een grijze kantoorkolos”.

Te lezen hier op de site.

17 April 2018

Nieuwe aflevering van Opgejaagd in de podcast

Afl. 5 heet ‘De Snelkookpan’ en gaat over het (moordende) tempo
waarmee kinderen in Nederland moeten leren lezen en schrijven. Met een
glansrol voor onze oudste dochter Laila. Ik hoop dat jullie willen gaan
luisteren en verspreid het vooral naar andere mensen/ouders die het
misschien interessant zouden vinden. Veel luisterplezier!

06 April 2018

We staan in Het Parool

Het stuk is te lezen op Blendle

Dat zelfs ouders gingen staken werd ook opgemerkt door AT5 en de Volkskrant.

Lees het stuk van de Volkskrant hier

21 March 2018

Ouderstaking

Een podcast maken is één ding, maar ik wil ook echt iets veranderen aan het onderwijssysteem. Vandaar dat ik samen met andere ouders het initiatief heb genomen voor een staking waarin naast de leraren ook de OUDERS in actie komen, om beter onderwijs te eisen waarin onze kinderen niet langer gebukt gaan onder prestatiedruk, waar leren weer leuk wordt, waar creativiteit en de eigen ontwikkeling voorop staat en waarin er echt aandacht komt voor het kind in de klas. Ik zou zeggen: sluit je aan! Spread the message! En maak zelf ook een spandoek en kom deze woensdag om 12 uur naar de Stopera in Amsterdam. Tot dan! Jennifer12 March 2018

Opgejaagd in het nieuws!

De aandacht voor Opgejaagd is overweldigend. Lees de artikelen en beluister de interviews hier

Ook in Parel radio is een interview.

13 February 2018

Is Zweden het beloofde land? Voor het eerst overweeg ik om terug te gaan vanwege het onderwijs

Voor het Volkskrant Magazine schreef ik een artikel over mijn bevindingen in Zweden. Een sneakpreview dus! De aflevering over Zweden komt pas in juni.

Om te lezen kijk hier

De illustraties zijn van Anneli Carlström

09 February 2018

Opgejaagd

De podcast staat online! Abonneer je nu.

iTunes

RSS-feed

Stitcher

24 January 2018

Opgejaagd

Het is bijna zo ver! Over twee weken wordt Opgejaagd gelanceerd; een radio- en podcast-serie over de plekken waar we onze kinderen achterlaten op weg naar ons werk.

Twee jaar geleden maakte ik de eerste radio-opnames. Ik begon met mijn eigen gezin te volgen, maar ben ook het land gaan afreizen om te kijken hoe het er aan toe gaat op scholen en om te spreken met tientallen ouders, docenten, leerlingen en deskundigen. Ik heb talloze rapporten en beleidsplannen doorgespit om te zien hoe het Nederlandse systeem voor kinderopvang en scholen werkt en wat de effecten zijn.

Zondag 4 februari wordt de eerste aflevering uitgezonden in Radio Doc (NPO Radio 1) om 21 uur. Op vrijdag 2 februari is de eerste aflevering al in de podcast te vinden, dus abonneer je op de Opgejaagd podcast (via bijv. iTunes of Stitcher) en luister wanneer je daar zelf zin in hebt.

Beeld: Tim Enthoven

20 January 2018

Hoe een ander te veranderen

Het leven zou zoveel fijner zijn als de mensen om ons heen gewoon deden wat we wilden. Maar hoe regel je dat?

Luister naar Het leven een gebruiksaanwijzing, alf 11: Hoe een ander te veranderen

Radio Doc, zondag 27 november om 21 uur, op NPO Radio 1 en vanaf vandaag online op vpro.nl (of abonneer je op de podcast via iTunes of stitcher)

Veel luisterplezier en succes!

25 November 2016

Het leven een gebruiksaanwijzing

De eerste aflevering van ons zelfhulp programma zonder antwoorden is er: Het Leven, een gebruiksaanwijzing (VPRO)

Aflevering #1: Hoe je stem te vinden - over wat te doen als je stem niet klopt bij wie je bent of zou willen zijn.

Luister hier een voorproefje en zondag om 21.40 uur in Radio Doc op NPO Radio 1 de hele aflevering. Of vandaag al als podcast!

Credits:
Jennifer Pettersson - research, interviews & montage
Lotte van Gaalen - research & interviews
Esma Linnemann - additional research
Katinka Baehr - eindredactie

16 September 2016

Toendra-avond in de Uitkijk

Op 19 mei mochten wij, de makers van Toendra, de eerste filmloze avond ooit organiseren in de ruim 100-jarige geschiedenis van Filmhuis De Uitkijk. Voor een uitverkochte zaal lieten we horen hoe absurd moeilijk het was om de 30-delige podcast te maken, aan de hand van prachtige verhalen die nooit zijn uitgezonden. De titel van de avond: ‘NIET TE DOEN’. Het werd een feest der mislukkingen en een kijkje achter de schermen, inclusief een sneak preview van onze gloednieuwe podcast ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’.

Voor alle mensen die niet meer in de zaal pasten: wegens het daverende succes denken we eraan om een Toendra-Theater-Tournee te organiseren waarin we rondreizen met onze verzamelde dieptepunten. Het zou ook kunnen dat het maar één extra avond wordt.. In elk geval houd ik jullie op de hoogte als we een reprise doen.

20 May 2016

Opiniestuk NRC

Drie weken geleden schreef ik een woedend stuk voor het NRC waarin ik kinderopvang en scholen in Zweden en Nederland vergeleek. Nog voordat het gepubliceerd was, ontplofte het stuk op internet; het werd het meest gedeelde en gelezen artikel van het weekend. Vreemden wisten me via elk mogelijk kanaal te bereiken met hun verhalen. Ik raak blijkbaar een gevoelige snaar, dacht ik. En: ik ben niet alleen.

Nu zit ik te broeden op een vervolg. Mijn audiorecorder, die ik altijd heb gebruikt om andermans verhalen de wereld in te helpen, wil ik nu inzetten voor mijn eigen zoektocht. Het moet een podcast worden; een reeks radiodocumentaires waarin ik de luisteraar meeneem in de onbekende wereld waar we onze kinderen van 9 tot 5 achterlaten. To be continued…

17 April 2016

Het leven kan beginnen!

Yess!!! Het Mediafonds steunt onze nieuwe podcast / radioserie voor Radio Doc (VPRO). Titel: Het leven, een gebruiksaanwijzing.
Een 14-delige serie over worstelingen in het bestaan. Zelfhulpradio met een knipoog. Te beluisteren vanaf september op Radio1.

Wij gaan aan de slag!

De blije makers dat zijn trouwens: de makers van Plots, Toendra en Dorst. Producent is Solaparola.

12 February 2016

Films for the Design Academy in Eindhoven

​I just finished editing two short films for the Masters dept at the Design Academy in Eindhoven. The films are published on the academy website to inform new students about the different departments in an attractive and informal way. The films can be seen here on my site (see commissioned work).

designacademy.nl

Camera: The Fog & Bram Juist

12 February 2016

De Schoonmakersmonologen

Voor een paar tientjes hebben velen van ons iemand die wekelijks ons huis komt schoonmaken. We kennen die persoon vaak nauwelijks. In het tweeluik De Schoonmakersmonologen hebben Marije Schuurman Hess en ik portretten gemaakt van onze eigen schoonmakers. Schier onzichtbare personen met ongelooflijke levensverhalen. De verhalen worden vertolkt door acteurs.

Uitgezonden

op Woord, Radio 1 op 25 sept

Luisteravond

vrijdag 11 dec in DOKA, Wibautstraat 150

20 September 2015

The makers of Plots wins the Jan Kassies prize!

The Dutch Media Fund (het Mediafonds) have given the Jan Kassies Stimuleringsprijs worth € 10.000 to the makers of the radioprogram Plots.

The Jan Kassies Stimuleringsprize is a gesture of appreciation for previous work and an encouragement to continue. The prize is meant for Dutch television-, radio- or new media-programs that answer to high artistic criteria. The Media Fund gives out the prizes once every five years.

more information

the motivation of the Jury

05 November 2013

Portrait of artist Maartje Folkeringa in the Jan Cunen Museum & on ARTtube

For the Jan Cunen Museum in collaboration with the online channel ARTtube I made a portrait of artist Maartje Folkeringa. The film is an intimate portrait of the artist and her playful but touching sculptures. The film gives a unique view into the events and fascinations that form the basis of her work. In an exhibition opening on November the17th (running until 1st of June 2014) the film is shown together with works of Folkeringa that now belong to the collection of the Jan Cunen Museum.

museum jan cunen

The film is also to be viewed on ARTtube, the online video-channel of museums in The Netherlands and Belgium.

Watch film

www.arttube.nl

01 November 2013

A strong dose of daily art

De Grote Amsterdamse Kunstkalender - shows a work of another contemporary artist from Amsterdam every day.

A group of experts from the art world made a selection from the rich and diverse range of creative people in Amsterdam. Ultimately resulting in a list of 365 participating artists, designers, graphic designers, fashion designers, photographers and architects.

for more information

grote amsterdamse kunstkalender

08 October 2013

Header image

Plots wins the Zilveren Reissmicrofoon 2013, for best radioprogram of the year

​De winst en het verlies
Gisteren (5 juni 2013) heeft Plots de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen, de prijs voor het beste radioprogramma van Nederland. Het complete programma is bekroond en wij - de makers - zijn er ontzettend trots op. Tegelijk is de timing bizar. Sinds kort weten we dat Plots eind dit jaar ophoudt te bestaan, een feit dat de Nipkow-jury nog niet ter ore was gekomen. Bovendien werd één dag voor de uitreiking van de Reissmicrofoon duidelijk dat 40% van de banen bij de VPRO Radio verdwijnt, een lot dat ook de presentator/eindredacteur van Plots treft. Deze onwaarschijnlijke combinatie van gebeurtenissen is zo Plotswaardig dat we het met onze luisteraars wilden delen.

Juryverslag en toespraak

Lees het juryverslag en de toespraak van Jair Stein, die de prijs namens ons makers van Plots in ontvangst nam.
winst en verlies

06 June 2013

Plots is genomineerd voor De Zilveren Reiss Microfoon!

- een prijs voor beste Nederlandse radioprogramma

Samen met Bureau Buitenland (VPRO) en diskjockey Edwin Evers (538) is onze radioprogramma Plots genomineerd voor dit prestigieuze prijs. Op 5 juni is de prijsuitreiking.

Duim voor ons!

www.nipkowschijf.nl

05 May 2013

Genomineerd voor De Tegel! - Prijs voor beste journalistieke productie van Nederland

De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic, een radiodocumentaire die ik samen met Jair Stein maakte voor ons programma Plots, is genomineerd voor De Tegel. Het verhaal is genomineerd in de categorie “Achtergrond” en door een vakjury gekozen uit 96 inzendingen.

Uit het Juryrapport: De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic is een hartverwarmend portret van een eigenwijs, trots gezin dat begin jaren negentien vlucht als de Bosnische hoofdstad Sarajevo wordt belegerd door de Serviërs. Ze vestigen zich in Nederland, in Rotterdam, maar weigeren als vluchteling behandeld te worden. Ze zijn jong en sterk en willen niet leven op kosten van anderen. De vreemdelingendienst is verbijsterd, zelfs verontwaardigd, als blijkt dat de familie ook geen vluchtelingenstatus wil. Dit hebben de ambtenaren nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk mag het gezin blijven en begint als het ware een sociaal experiment: kun je in Nederland als ontheemde overleven zonder enige hulp van de overheid? Ja, dat kan. Maar eenvoudig is het niet.

www.detegel.info

06 March 2013

Achter de spiegel

​Voor aflevering #23 van Plots; ‘Het kracht van het beeld’, maakte ik het verhaal ‘Achter de spiegel’. Ik vroeg me af wat mensen precies zien als ze naar zichzelf kijken, en sprak met vier mensen in worsteling met hun eigen beeltenis. Het resultaat is een collage over de onzichtbare beelden die achter het spiegelbeeld schuilgaan.

Uitzending zondag 27 jan 2013 om 18:15 uur op Radio 1.
Terugluisteren kan hier op de site of bij:

www.vpro.nl/plots

20 January 2013

De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic

​Dit keer hebben we een verhaal dat zo bijzonder is dat we er een hele uitzending aan besteden; Een familie epos over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchtelingen te zijn.

Voor deze aflevering van Plots heb ik samen met mijn geliefde Jair Stein gewerkt.

Terugluisteren kan hier op de site of bij:

www.vpro.nl/plots

Op de foto: Ena Omerovic die haar eerste hamburger eet

29 May 2012

TransVormers festival

​In het weekend van 2 en 3 juni vindt de vierde editie van het TransVormers festival plaats in het Volkskrantgebouw in Amsterdam.

Tijdens het festival is mijn documentaire De Bezemkast te beluisteren in een speciale luisterruimte. Op de CD TransVormers, 49 geluiden uit 5 jaar Volkskrantgebouw staan ook een aantal audiovisuele werken van mij.

Het kunst, muziek en theaterprogramma loopt door to diep in de nacht.

28 May 2012

Praktische Oplossingen

- over mensen die pijnlijke problemen te lijf gaan met onorthodoxe oplossingen.

Voor deze aflevering van Plots maakte ik het verhaal Bastaardkind (16 min).

Deze zondag om 18:15 uur op Radio 1

Terugluisteren kan hier op de site of bij vpro.nl/plots

27 March 2012

Dutch Profiles

​For the project Dutch Profiles I made the short documentary More than a box (7,20 min), about Claus en Kaan Architects. Two very inspiring architects who think of buildings as films with scenes and build up.

Watch the film here Dutchdesign

01 February 2012

Dutch Profiles

​For the project Dutch Profiles I made the short documentary Data into Information (6 min) about the super interesting interactive design duo Catalogue Tree.

the film can be seen here Dutchdesign

01 February 2012

Onmogelijke liefde

​Absurde, ontroerende en ontregelende variaties op een klassiek thema: de onvermijdelijke, maar tot mislukken gedoemde liefde.

Voor deze aflevering van Plots heb ik samen met Richtje Reinsma het verhaal Tim en Cedric (6 min) gemaakt over twee vakantiemonnikken en hun verboden liefde.

www.vpro.nl/plots

25 January 2012

Thuiskomen genomineerd voor de Prix Europa!

Verhalen over het ongrijpbare verlangen naar een plek die voelt als thuis en alles wat dat gevoel in de weg kan staan.

Voor deze aflevering van Plots heb ik het verhaal Thuiskomen - Vera en Annelies (17 min) gemaakt.

Deze aflevering is dus genomineerd voor de Prix Europa!​

Terugluisteren kan hier op de site of bij www.vpro.nl/plots

19 December 2011

Dutch Profiles

I just finished the film Provocative Bodies about Atelier van Lieshout and a huge skeleton van Lieshout is making. Joep van Lieshout is the enfant terrible of the Dutch art and design world. He operates on the boundaries of art and design where his designs are not always functional and his art could be everything from sculptures to buildings and furniture. You can watch the film here on the site. The film is 6 minutes and part of a big project about Dutch Designers, Architects and Fashion designers called Dutch profiles.

09 January 2011

My true self

​You can now listen to the second episode of the new radioprogram Plots with stories about My true self (Mijn ware ik). For this broadcast I made the story ‘Please recognize me’, about a young woman who wants to show her new boyfriend who she really is. She decides to do this with a series of costumes. She plans her acts in minutest detail, but is totally unprepared for her boyfriends reaction… Listen to this tragicomic documentary her on the site or go to www.vpro.nl/plots.

28 November 2010

In your face

In the exhibition In your face (Recht voor zijn raap), that just opened in Centraal Museum in Utrecht my documentary Displaced and a selection of my 1 Minute audio stories will be shown.

The exhibition shows work by a selection of 36 contemporary artists who’s work can be characterized as clear, direct and confronting. The exhibition is open until 12 September. www.centraalmuseum.nl

05 June 2010